Liefde had ze nodig songtekst

Ik heb net een nieuwe televisie gekocht. Dit is mijn eerste Samsung, maar loop nu al tegen problemen aan met het installeren van mijn CI+ module van Canal Digitaal (Deze is trouwens nieuw en werkt wel gewoon goe...

Kado Of Cadeau Van Dale

Is naast cadeau ook de spelling kado toegestaan? In de officiële spelling is alleen cadeau juist. Toch komt kado (en zeker het verkleinwoord kadootje) in de praktijk ook vaak voor, met name in informele teksten. In onze Spellingwijzer Onze Taal en op is daarom naast cadeau de alternatieve spelling kado opgenomen (met de toevoeging 'informeel'). Wie niet aan de officiële spelling gebonden is (alleen mensen werkzaam bij de overheid en in het onderwijs zijn dat wel), kan gerust het informelere kado gebruiken. Cadeau komt uit het Frans. Veel Franse leenwoorden die heel gebruikelijk zijn, worden na verloop van tijd vernederlandst: zo is het Franse parapluie vernederlandst tot paraplu en millionnaire tot miljonair. Soms worden de Franse én de vernederlandste spelling officieel goedgekeurd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bloes/blouse en boeket/bouquet: al deze spellingvarianten staan in het Groene Boekje, de officiële spellinglijst. Wat ons betreft had dit bij cadeau/kado ook prima het geval kunnen zijn.

Kado of cadeau van dale youtube

Meehelpen? Ga naar etymologieWiki cadeau - (geschenk) M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, Amsterdam cadeau zn. 'geschenk' Nnl. cadeau 'geschenk' [1824; Weiland]. Ontleend aan Frans cadeau 'geschenk' [1669; Rey], oorspr. 'versierde hoofdletter, versiering' [1416; Rey] < Provençaals capdel 'hoofd, chef; hoofdletter' < Laatlatijn capitellus 'hoofdje', verkleinwoord van Latijn caput 'hoofd', zie → hoofd, zie ook → cadet. De betekenisontwikkeling in het Frans is gelopen van 'fraai versierde hoofdletter, versiering', naar 'fraaie tekst die wordt aangeboden' [17 e eeuw; Rey] en 'banket met muziek dat wordt aangeboden aan een dame' [17 e eeuw; Rey], en vandaar naar 'geschenk' in het algemeen. EWN: cadeau zn. 'geschenk' (1824) ANTEDATERING: een cadeau voor zijne vrouw [1794; Box, 120] [J. Luif (2010-2018), 'Oudere dateringen van woorden uit het EWN', in: Trefwoord (bewerkt)] P. A. F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, 2e druk, Van Dale Lexicografie, Utrecht/Antwerpen cadeau [geschenk] {1824} < frans cadeau [oorspr.

Kado of cadeau van dale van

Als je iemand voor zijn ver­jaardag een pre­sen­t­je geeft, is dat dan een "cadeau" of een "kado"? Bei­de spellin­gen komen in het wild voor, maar zijn ze ook alle­bei cor­rect? En zo nee, welke heeft dan de voorkeur en waarom? Waar hebben we het over? Soms ontstaat na ver­loop van tijd van een woord een tweede, alter­natieve spelling. Ook als die al is inge­burg­erd, is het nog maar de vraag of bei­de schri­jfwi­jzen dan als een "juiste spelling" gelden. Betekenis en gebruik Cadeau is de cor­recte spelling voor het syn­on­iem voor "geschenk". Kado is een alter­natieve spelling voor cadeau, die vroeger als "toege­lat­en spelling" werd gedoogd, maar die nu offi­cieel geldt als incorrect. Voorbeelden Heb je al een cadeau voor Hen­riëtte gekocht? Ook met een klein cadeaut­je kan je iemand heel gelukkig maken. Met name in reclame­tek­sten zie je dat ' cadeau ' nog wel eens als ' kado ' wordt gespeld, omdat dat kor­ter is. Even opletten In het Groene Boek­je (de offi­ciële woor­den­li­jst van de Ned­er­landse taal) van 1954 werd van zo'n 12.

N. van der Sijs (2001), Chronologisch woordenboek: de ouderdom en herkomst van onze woorden en betekenissen, Amsterdam cadeau geschenk 1824 [WEI]

Kado of cadeau van dame de paris

Mocht je een opdracht hebben, gebruik dan dit offerteformulier. Tijdens het schrijven en corrigeren gebruiken wijde regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Een woord als aksie wordt niet meer gebruikt, maar kado heeft wat ons betreft zijn bestaansrecht als informele variant ruimschoots bewezen. Voor de volledigheid: de verkleinvorm en het meervoud van cadeau zijn cadeautje en cadeaus (niet cadeaux of cadeau's), en die van kado zijn kadootje en kado's.

Officieel is echter alleen cadeau juist. De officiële spelling is altijd cadeau geweest. Ook in de tijd dat veel woorden naast een 'voorkeurspelling' een 'toegelaten spelling' kenden (de periode 1954-1995), was alleen cadeau officieel juist. Wel namen het woordenboek van Verschueren in de achtste druk (1979) en het Kramers Groot Woordenboek in de tweede druk (1986) kado op met de vermelding "niet-officiële spelling van cadeau", en vermeldde de Grote Koenen (1986) het woord kadotheek ("bazar, winkel waar allerlei (geschenk)artikelen te vinden zijn"). Kado en kadootje kwamen al in de negentiende eeuw af en toe voor als informele variant van cadeau(tje). Bijvoorbeeld in een gedichtje van Bernhard van Meurs uit 1894, geschreven om kroonprinses Wilhelmina te feliciteren: "Daorum stuurt ze aon stokoud grootje / Oew portretjen as kadootje. " Waarschijnlijk werd de spelling kado pas in de jaren zestig of zeventig van de twintigste eeuw echt gebruikelijk, toen ook spellingen als aksie en kompjoeter opkwamen.

  1. Gratis woordenboek | Van Dale
  2. Hoe lang duurt een tuin aanleggen
  3. Kado of cadeau van dame de paris
  4. Meisje met de parel verhaal de
  5. Wat is juist? Is het cadeau of kado? Of zijn beide correct?
  6. Kado of cadeau van dale e
  7. Kado of cadeau van dale va
  8. Kado of cadeau van dale la